Durant les festes de Nadal la nostra salut pot veure’s afectada a causa del canvi d’hàbits de manera sobtada durant uns dies determinats. 

Per costum durant aquestes dates tan significatives substituïm els hàbits diaris per altres menys convenients com l’abandonament de l’exercici físic, la ingesta d’aliments hipercalòrics, un augment considerable del consum d’alcohol i tabac, etc. 

A curt termini aquests canvis de rutina nadalencs, poden deixar seqüeles en la nostra salut: 

  • Augment de pes i grassa corporal. 
  • Pujada de la tensió arterial. 
  • Augment dels nivells de glucosa, colesterol i de l’àcid úric. 
  • Major retenció de líquids. 

Però per evitar molèsties, mantenir l’organisme en bon estat i compensar els excessos d’aquests dies festius cal seguir una dieta equilibrada i variada composta per: 

  1. Fruites i verdures: gràcies a les vitamines i els minerals que ens aporten, ajuden al nostre organisme a augmentar les defenses. Les taronges i els kiwis són una molt bona opció igual que les carxofes, els espàrrecs, els espinacs o les albergínies. 
  1. Proteïnes: el peix, la carn i els ous amb les seves correctes quantitats són aliments beneficiosos per enfortir el nostre sistema immunitari. Els fruits secs i els llegums aporten proteïna d’origen vegetal. 
  1. Hidrats de carboni: són fonts d’energia que ens aporten fibra i a la vegada ens ajuden a millorar el trànsit intestinal. És important consumir-los de manera regulada per no augmentar la ingesta calòrica. Alguns d’aquests aliments són els cereals, el pa, l’arròs i la pasta. 
  1. Grasses vegetals: Sempre que puguis opta per les grasses vegetals provinents de l’oli d’oliva o del peix blau entre altres. I intenta reduir la presència de grasses saturades presents a l’embotit, en diferents carns o en productes de pastisseria. 

Però no només hem de controlar que mengem, és important també la manera de menjar i quan mengem, ja que aquests fets són aspectes molt importants que poden afectar de manera negativa a la teva salut. 

Segueix les nostres recomanacions dietètiques i comença a viure un Nadal més saludable! 

Acostuma’t a fer 5 menjades al dia. D’aquesta manera evitaràs picar entre hores. 

No abusis de les quantitats, menja una ració normal. No t’has de quedar amb gana, però tampoc has d’abusar del menjar. 

Prepara els aliments de manera saludable. Fer receptes al forn, a la planxa o al vapor són molt bones opcions per aquestes dates festives. 

Beu aigua! Acompanya totes les teves menjades d’aigua, ajuda a reduir l’ansietat per menjar, millora el trànsit intestinal i hidrata l’organisme. I per últim, no oblidis fer exercici físic! L’Organització Mundial de la Salut recomana fer entre 30 i 60 minuts d’exercici físic o caminar 5.000 passos al dia. Durant aquestes festes aprofita per passejar amb familiars i amics.

Share
This

Post a comment

*