La mascareta s’ha convertit en un element inseparable a l’hora de sortir de casa, ja que és la millor eina que tenim com a prevenció del contagi per la COVID-19. En moltes ocasions, ens veiem obligats/des a portar-la durant llargs períodes de temps per motius laborals. Però com amb tot, aquest nou hàbit ha portat noves molèsties.

El moviment de l’aire cap als ulls amb l’ús de màscara pot afavorir l’evaporació de la llàgrima, promovent la sequedat i la sensació d’irritació ocular. Aquest nou fenomen es coneix com a MADE. A més, el moviment de l’aire cap als ulls també pot produir molèsties i desencadenar gestos com ara tocar-se la cara o fregar-se els ulls, amb la conseqüent potencial transmissió.

Per què es produeix el MADE?

La capa líquida que recobreix la superfície de l’ull, és el que es coneix com a pel·lícula lacrimal. Aquesta té com a funció lubrificar la superfície de l’ull, permetent un pas suau i còmode de la parpella en cada parpelleig. El desequilibri continu en la pel·lícula lacrimal condueix a la malaltia de l’ull sec.

Les màscares facials redueixen significativament la propagació de l’aire des de la boca i el nas. No obstant això, l’aire exhalat encara ha de dispersar-se; quan una màscara no es col·loca totalment enganxada a la pell de la cara, la ruta probable de l’aire és cap amunt. Això provoca un corrent d’aire sobre la superfície de l’ull, creant condicions que afavoreixen i/o acceleren l’evaporació de la pel·lícula lacrimal.

Alguns dels seus símptomes són els ulls adolorits, secs i irritats, també poden “plorar” i envermellir-se.

Consells per solucionar-ho:

  • Usar gotes lubrificants per als ulls i protecció ocular, com ulleres protectores. També l’ús d’ulleres de sol forma part dels bons hàbits per a la salut ocular i, especialment, per combatre de l’ull sec.
  • Fer descansos en l’ús de la mascareta en un lloc segur.
  • Limitar l’estada en ambients amb aires condicionats/calefaccions, ja que aquests també empitjoren els símptomes.
  • Prendre descansos regulars enfront de l’ús de pantalles digitals. Quan estem davant la pantalla reduïm notablement el parpelleig sense adonar-nos-en.
  • Usar lents de contacte pot alterar la pel·lícula lacrimal, la qual cosa podria fer que els usuaris siguin més susceptibles a la MADE. Posar-se les ulleres pot ser d’ajuda.
Share
This

Post a comment

*