zoonosis

Encara que sigueu uns amants incondicionals dels animals, heu de saber que a vegades les mascotes ens poden transmetre malalties a través de la saliva o de l’orina, o fins i tot a través d’algun intermediari com els insectes. Per aquesta raó és important anticipar-nos a qualsevol símptoma d’aquestes patologies i prendre mesures de protecció. En aquest post us parlarem de les zoonosis, és a dir, de les malalties més comunes transmeses de forma natural per animals. 

Les zoonosis més habituals:

 • Malaltia per esgarrapada de gat: Aquesta patologia es produeix sobretot als nens. El contagi de la malaltia Bartonella henselae és causat per esgarrapades, mossegades o contacte amb la saliva dels felins. Els símptomes d’aquesta zoonosi són: la inflamació de la zona de la ferida, malestar general, i fins i tot pot provocar febre i pèrdua de pes. Encara que sigui benigne, sovint el metge recomanarà prendre antibiòtics.
 • Toxoplasmosis: Seguint amb les zoonosis transmeses per felins, trobem aquesta patologia provinent del paràsit Toxoplasma Gondii. Aquesta malaltia es transmet per la ingesta d’aliments crus o pots cuits que han estat contaminats prèviament pel gat. Si tenim un bon sistema immunitari, aquesta patologia normalment és asimptomàtica.
 • Leishmaniosis: És una zoonosi produïda per insectes del gènere Leishmania com els Phlebotomus. Aquesta patologia afecta sobretot a la pell, que pateix dermatitis amb caspa, hemorràgies nasals i fins i tot flaquesa extrema.
 • Salmonelosis: A diferència de les altres dues, aquesta malaltia es produeix sobretot per contacte amb animals exòtics, com peixos d’aquari o rèptils, la flora intestinal dels quals està formada per un 90% de Salmonella. Els símptomes més comuns són diarrea, vòmits i febre, afectant sobretot a infants amb sistemes immunitaris dèbils. 

Millor prevenir que curar:

Pel que fa a casa, és important que si tens animals de companyia mantinguis un ordre i una neteja exhaustiva:

 1. Mantingues la llar sempre neta. 
 2. Neteja sobretot les estores i catifes amb l’ajuda de l’aspirador.
 3. Llença sovint la brossa, sobretot l’orgànica, per tal de reduir l’acumulació de matèria orgànica. 
 4. Instal·la mosquiteres que impedeixin l’entrada d’insectes no desitjats. 

A més, cal que protegeixis la teva mascota de qualsevol amenaça exterior:

 1. Desparasita-la i vacuna-la seguint les indicacions del veterinari.
 2. Si la mascota té una caseta, neteja-la amb insecticida o pintures insecticides. 
 3. No li donis carn crua o vísceres. 

Poder tenir animals de companyia és una gran sort, però cal que els desparasitem correctament per prevenir i eliminar qualsevol classe de zoonosi. Informa’t i pregunta’ns el que vulguis! 

Share
This

Post a comment

*