Una de les incògnites més habituals dels últims dies és saber distingir entre la grip, la Covid-19 o un refredat típic de l’època de l’any.

No és una feina fàcil, totes tres patologies presenten un quadre de simptomatologia similar. Però sempre hi ha algun tret característic de cada malaltia que ens ajuda a diferenciar amb claredat quina patologia pateix el pacient.   

  1. Covid-19: quan estàs infectat per coronavirus normalment tens febre i símptomes respiratoris com els de la grip: falta d’aire de vegades i tos. Perdre l’olfacte i el gust també són signes típics dels pacients amb Covid. El dolor muscular, el mal de coll, el cansament i la diarrea són símptomes que es poden presentar ocasionalment.
  1. Refredat: els principals símptomes d’un refredat estacional són: malestar lleu, secreció i congestió nasal, mal de coll i de vegades, petites dosis de febre.
  1. Grip: el quadre típic d’aquesta infecció vírica és: febre, tos, dolor general del cos i fatiga. A diferència del refredat comú, la simptomatologia de la grip apareix sense avisar, arriba de cop i va acompanyada de maldecap i febre.

Cal tenir en compte l’inici de la patologia. El refredat apareix de manera progressiva mentre que la Covid i la grip comencen de cop.

El refredat normalment té una durada curta, la grip se supera amb uns 8 dies i el coronavirus costa més de curar, ja que al cap d’una setmana pot ser que no hi hagi cap millora o inclús es pot donar un empitjorament.

La febre és una altra diferència important. Un refredat comú no acostuma a donar febre, en tot cas febrícula, en canvi la grip i el coronavirus presenten febres altes.

Però per diferenciar la febre de la grip amb la de la Covid-19 com ho fem?

La febre de la grip acostuma a baixar al tercer o quart dia mentre que amb la Covid-19 la febre és persistent i bastant elevada.

Una de les característiques més destacables de la Covid és la pèrdua de gust i d’olfacte. És veritat que amb un refredat o una grip si hi ha congestió nasal pots arribar a perdre aquests sentits, però amb el coronavirus aquest fet es produeix sense tenir el nas tapat.

Cal parar atenció amb la tos. La tos seca apareix amb la Covid-19 i la tos tova pot produir-se en un refredat o la grip, però no és un símptoma segur.

Una cosa queda clara, el refredat, la grip i la Covid no presenten el mateix quadre simptomatològic ni el mateix desenvolupament perquè tampoc afecten a totes les persones per igual.

Share
This

Post a comment

*