Et preocupen els àpats d’aquest Nadal? Els mals hàbits alimenticis són una de les principals causes de les afeccions relacionades amb el tracte digestiu, que afecten a prop del 50% de la població. De vegades s’altera la dieta per a incorporar aliments menys saludables i amb major freqüència, com ocorre per Nadal, i la conseqüència és que l’aparell digestiu és un dels primers en patir les conseqüències.

Quins problemes digestius podem dividir?

Alguns trastorns gastrointestinals poden ser lleus, com l’acidesa, les digestions pesades o la inflor abdominal, però també poden accentuar malalties com la síndrome de l’intestí irritable, una patologia que afecta a prop del 15% de la població, especialment a dones de 25 i 45 anys, i per a la qual el tractament amb probiòtics està demostrant ser especialment eficaç.

Els símptomes clínics d’aquesta síndrome coincideixen amb episodis passatgers derivats de fartaneres, no obstant això, es tracta d’un trastorn funcional crònic que pot tenir un impacte significatiu per a la vida dels pacients. De fet, segons la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu, es tracta de la segona causa d’absentisme laboral després del refredat comú. Per a poder gaudir d’un menjar nadalenc sense complicacions us donem alguns consells que poden ser d’utilitat per a facilitar el procés de digestió.

 

  1. Controla les quantitats: alguns trucs com menjar en plats petits, de tonalitats blaves o verdes, poden ajudar-te a disminuir les racions.

 

  1. Menja a poc a poc per a ajudar a la digestió: en mastegar bé els aliments, arriben a l’estómac molt més triturats, la qual cosa provoca que gastem menys energia en digerir-los.

 

  1. Opta per dolços nadalencs més saludables. En la mesura que sigui possible, procura que els torrons, polvorons i altres dolços nadalencs siguin casolans o artesanals amb baix contingut en oli i sense lactosa.

 

  1. Intenta evitar aliments rics en greixos, fregits, cítrics o verdures com els espinacs: per Nadal és temptador menjar carns procedents del porc o el xai. Selecciona aquelles carns o parts de la carn que tinguin menys contingut en greixos i evita els fregits. A més, els cítrics i verdures com els espinacs poden tenir un efecte laxant, per la qual cosa convé evitar-les.

 

  1. Beu almenys dos litres d’aigua. És important mantenir la hidratació en cas d’experimentar diarrees. A més, beure aigua sovint ajuda al correcte funcionament de l’intestí en cas de restrenyiment.

 

  1. Substitueix begudes com el cafè i el te per infusions suaus, que no tinguin efecte laxant. Evita també els refrescos amb gas i begudes ensucrades.

 

  1. Ajuda el teu organisme amb prebiòtics i probiòtics, molt útil i eficaços en l’alleujament dels símptomes de l’intestí irritable. Poden prendre’s en qualsevol moment del dia i t’ajudaran a cuidar el teu intestí.

 

Amb aquests petits consells només ens queda desitjar-vos bones festes i que les gaudiu amb salut!

Share
This

Post a comment

*