La pandèmia de coronavirus que està afectant a tots els països en l’àmbit mundial, denominada COVID-19, està causant molts problemes de diferent índole. Centrant-nos en l’aspecte sanitari, existeixen certes persones que han de tenir més precaució, si cap, amb el coronavirus tenint en compte que aquest afecta principalment al sistema respiratori. Entre elles, es troben les persones amb malalties pulmonars com asma, EPOC, rinitis al·lèrgica, etcètera.

Si bé l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i científics de tot el món estan tractant d’entendre com actua el COVID-19 en les persones, sí que han advertit que hi ha persones que corren un risc major, com ocorre en els qui pateixen malalties respiratòries. Això no vol dir que es contagiïn més, sinó que si es contagien, els riscos per a la seva salut són més elevats, ja que la via respiratòria és la diana d’aquest virus.

Com diferenciar l’asma de COVID-19

Les crisis d’asma es presenten amb freqüència amb un augment de la tos i dificultat respiratòria i, a vegades, es produeixen per infeccions víriques respiratòries que poden acompanyar febre, símptomes ben recognoscibles de COVID-19. És possible que aquesta infecció sigui una de les comunes habituals com la grip o el refredat comú, no obstant això, és important estar alerta per a aprendre a diferenciar-les d’un possible contagi per l’actual coronavirus.

Si la persona té antecedents de contacte pròxim amb una persona que hagi donat positiu en el contagi de COVID-19 confirmat pel laboratori; o bé ha realitzat algun viatge a les zones afectades, qualsevol de les dues coses entre els catorze dies previs a l’inici dels seus símptomes, s’ha de sospitar d’un possible contagi. Així mateix, si el quadre clínic presenta febre amb malaltia aguda de les vies respiratòries inferiors amb necessitat d’hospitalització i sense un diagnòstic explicatiu alternatiu, s’ha de valorar si hi ha hagut alguna font d’exposició al coronavirus identificada. En cas de no ser així, no hi hauria per què sospitar d’un contagi.

Consells per a persones amb asma

Si les persones que tenen asma diagnosticada contreuen una infecció respiratòria (podria ser el coronavirus), aquesta pot desencadenar els símptomes de l’asma i és possible que alguna crisi, per la qual cosa és important que contacti amb el seu metge i segueixin les seves recomanacions per al control de la seva malaltia. Aquestes recomanacions contemplen, segons la AEPap:

  • Mantenir l’ús dels inhaladors preventius diàriament segons es prescrigui, la qual cosa ajudaria a reduir el risc d’una crisi d’asma causada per qualsevol virus.
  • Que la persona amb asma porti amb si l’inhalador d’alleujament ràpid sempre amb si, per si ha d’utilitzar-ho quan apareguin els símptomes.
  • És primordial que el pacient li demani al seu pneumòleg un pla d’acció personalitzat per a controlar l’asma que l’ajudi a reconèixer i controlar millor els símptomes quan apareguin.

Aquestes precaucions cobren especial rellevància si tenim en compte que gairebé la meitat dels pacients amb asma no tenen controlada la seva malaltia perquè no són adherents al tractament. Des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) asseguren que el problema pot sobrevenir quan no es té controlat l’asma, per això, insisteixen en la necessitat que els pacients segueixin adequadament el seu tractament perquè en cas de contagiar-se amb el coronavirus les conseqüències seran menors.

Share
This

Post a comment

*