Durant aquests mesos de més fred i humitat, la pell de les nostres mans, peus i orelles tendeix a inflamar-se i a fer mal. Aquest fenomen dóna pas al que coneixem com a penelló o perelló, una alteració o lesió a la pell, causada per l’exposició d’aquestes parts del cos a un canvi brusc de temperatura. 

Segurament hauràs sentit parlar moltes vegades sobre ells. És per això que al llarg d’aquest post us ensenyarem quins són els símptomes i com podem prevenir-los i tractar-los correctament. 

Símptomes dels penellons

Els penellons tarden a desaparèixer entre una i tres setmanes, especialment quan el clima torna a ser més calorós. Tot i això, els símptomes són dolorosos i molt molestos. A continuació us citem els més comuns: 

 • Inflamació de la zona afectada
 • Color vermellós i a vegades blavós
 • Picor i coïssor 

Consells per combatre els penellons: 

 1. Fer atenció a la roba i al calçat: caldrà protegir la zona afectada mantenint-la seca i calenta fent servir guants o mitjons adequats. 
 1. Escalfar les parts afectades de manera gradual: si hem exposat la zona afectada al fred caldrà escalfar-la a poc a poc, ja que el canvi de temperatura pot agreujar la inflamació.
 2. Fer massatges als peus i a les mans: una bona opció és fer-te massatges suaus abans d’anar a dormir o després de la dutxa, facilitant així la circulació i la millora de la inflamació. 
 1. No consumir tabac: el tabac té un efecte de vasoconstricció (és a dir, de contracció) sobre els vasos sanguinis. Això fa que la pell es contragui amb més facilitat.
 2. Aliments vasodilatadors: la canyella, el pebre, els fruits secs o l’all són aliments que afavoreixen la circulació. 
 1. Aliments rics en vitamina C i E: la taronja, el kiwi o la llimona són aliments rics en vitamina C que protegeixen els capil·lars sanguinis. Tanmateix, els aliments que contenen Vitamina E com l’alvocat o els espinacs potencien la irrigació sanguínia.
 2. Crema de Mahiou: aplicar-se una bona crema reparadora sempre és favorable per a les regions afectades. La coneguda crema de mahiou conté efectes protectors i hidratants contra els penellons, ajudant a descongestionar el teixit cutani. 

Ja ho saps, si vols deixar de sentir aquestes molèsties durant les èpoques més fredes de l’any, cuida la teva pell i cuida’t a tu!

L’afirmació que una dona embarassada ha de “menjar per dos” no és del tot correcta i pot resultar molt confusa per a les futures mares. Durant l’embaràs, el cos de la mare proporciona refugi al nadó. A més, és a través d’ella que el nadó rep l’oxigen i els nutrients necessaris per a la seva supervivència i desenvolupament. Per tant, una dieta variada i equilibrada és de gran importància, tant per a la mare com per al nadó. A més de ser essencial per al creixement del fetus, contribueix al bon progrés de l’embaràs, a la prevenció de tota mena de petites malalties i a una ràpida recuperació després del part.

La dieta recomanada per a una dona embarassada és molt similar a la de qualsevol dona adulta. La futura mare s’ha d’assegurar que es compleixin totes les seves necessitats vitamíniques i minerals. Tanmateix, abans i durant l’embaràs s’hauria de prestar especial atenció a certs nutrients com el calci, la vitamina D, el ferro i l’àcid fòlic; ja que són essencials per garantir un desenvolupament òptim del nadó. Per satisfer plenament aquestes necessitats, cal una dieta variada i equilibrada. No obstant, a vegades pot ser insuficient i és en aquest moment quan cal recórrer a algun suplement diari de vitamines i minerals.

Calci i Vitamina D

El calci i la vitamina D són nutrients que treballen junts per mantenir, tant a la mare com al nadó, sans i saludables. Són essencials per a diverses funcions del cos, particularment per al desenvolupament de l’esquelet i les dents del nadó. Els productes lactis són exemples d’aliments rics en calci i vitamina D. A la farmàcia us podem assessorar sobre com satisfer les necessitats d’aquests dos nutrients.

El Ferro

El ferro és un altre nutrient fonamental perquè és un component essencial de les proteïnes, especialment en certs enzims i en l’hemoglobina continguda en els glòbuls vermells. Les dones necessiten més ferro durant l’embaràs a causa de l’augment de la massa de glòbuls vermells. Durant el tercer trimestre, el fetus emmagatzema els dipòsits de ferro que necessitarà durant els primers sis mesos de vida. El ferro es troba en diversos aliments, incloses les carns vermelles, les aus de corral, els llegums i algunes verdures verdes. 

Àcid Fòlic

L’àcid fòlic és la vitamina més important durant l’embaràs. És essencial per al de

desenvolupament normal de la columna vertebral, el cervell i el crani del nadó, especialment durant les primeres quatre setmanes d’embaràs. Es recomana que totes les dones que tinguin previst quedar-se embarassades o que ja estiguin embarassades prenguin un suplement diari d’àcid fòlic per prevenir certes malalties, inclosos els defectes del tub neural.

Com podem veure, començar a cuidar el nadó mentre està dins la mare i donar-li una nutrició de qualitat és la millor manera de proporcionar-li les condicions necessàries perquè sigui una veritable petita meravella de la natura.

Per mantenir la salut, cal estar actiu tot l’any i fer activitat física regularment. Aquesta consigna de l’esport, és més o menys fàcil en els mesos de temperatures més agradables, però es pot complicar més en els mesos de fred.

Afortunadament, és possible i fins i tot molt agradable mantenir-se actiu a l’hivern. Només cal una mica d’imaginació! En aquest post presentem 4 activitats a l’aire lliure per fer durant l’hivern i, per què no, aprofitar per gaudir dels paisatges.

 1. Raquetes de neu

Les raquetes de neu és una activitat d’hivern accessible per a tots, que permetrà gaudir dels paisatges nevats mentre es treballa el càrdio. A més, atès que la neu provoca una resistència addicional, una sortida amb raquetes de neu requereix més energia que caminar per terra ferma. 

 1. Patinar

El patinatge és molt suau amb les articulacions i millora l’equilibri i la resistència muscular de les cames. Per tant, és ideal per les persones que pateixen dolor als genolls o als malucs. En resum, el patinatge és una gran activitat per fer amb la família, la parella o els amics i que farà treballar diverses habilitats físiques.

 1. Jugar a la neu

Aquesta activitat pot semblar una mica infantil, però l’edat és només un número. La construcció d’un fort, la baralla de boles de neu o el joc de futbol d’hivern farà gastar grans quantitats d’energia, treballar els músculs d’una manera diferent. És gratuït i ideal per passar temps amb la família.

 1. Senderisme 

El senderisme s’adapta a tots els nivells de forma física, no requereix cap equipament especial i es pot fer a qualsevol lloc. Per obtenir més desafiaments, es pot optar per un terreny més escarpat o per augmentar la durada i la velocitat de la caminada. 

Recordeu protegir-vos de les radiacions del sol també en a l’hivern, a la nostra farmàcia trobareu formats de protecció solars especialment per l’època de fred.

Si t’estàs plantejant provar la copa menstrual o si no la coneixes i vols saber una mica més sobre ella, t’expliquem tot el que necessites abans de començar a utilitzar-la.

La copa menstrual és un recipient que s’insereix a la vagina durant la menstruació per dipositar el flux menstrual. A diferència dels tampons, que també es fan servir internament, la copa menstrual no absorbeix la sang; aquesta queda continguda a l’interior de la copa fins que s’extreu de la vagina i es rebutja el líquid, de manera que la mucositat vaginal queda intacta i no resseca ni altera la flora bacteriana natural.

És una alternativa més econòmica i ecològica que els tampons. Estan fabricades en silicona quirúrgica, materials hipoal·lèrgics, de manera que evita al·lèrgies, inflamacions i l’assecament de les parets vaginals. És la millor matèria primera existent en el mercat, compost per silici i carboni. Al ser reutilitzable, a diferència dels tampons i compreses, no genera cap residu, de manera que contribuïm a l’entorn al 100%.

Un altre dels avantatges és que no se senten les irritacions ni males olors que les compreses i els tampons solen produir durant els dies de la regla. A més, podràs portar-la posada fins a un màxim 12 hores i pots usar-la mentre dorms, cosa impensable amb els tampons.

Aprendre a usar-la és molt fàcil!

1. Renta’t les mans i la copa.

2. Doblega-la forma de C (has de mantenir-la doblegada fins que estigui dins de la vagina).

3. Troba la teva postura ideal per posar-te-(per exemple, a la gatzoneta).

4. Insereix la copa a la vagina i deixa que s’obri.

5. Per retirar-la, estreny la base o inclina-la de costat per trencar el buit, i treu-movent lentament.

Els primers cicles segurament et resultaran una mica més difícil el procés de posar-la i treure-la, així com dominar la “logística” de l’esbandida, l’esterilització, etc. Però amb el temps li agafaràs més confiança i aprendràs a fer-la servir sense complicacions i sense problemes.

Quina és la meva talla?

Sí, has llegit bé, la copa menstrual té talles i has d’escollir la teva perquè la teva experiència sigui satisfactòria. Els paràmetres per tenir en compte a l’hora d’escollir la teva talla són, l’edat, si tens fills o si la teva menstruació és més abundant o menys. Pregunta al teu farmacèutic en el moment d’adquirir-, ells et guiaran.

Quan t’acostumis a ella no la voldràs deixar de portar. És molt còmoda i ni la notaràs!

La mascareta s’ha convertit en un element inseparable a l’hora de sortir de casa, ja que és la millor eina que tenim com a prevenció del contagi per la COVID-19. En moltes ocasions, ens veiem obligats/des a portar-la durant llargs períodes de temps per motius laborals. Però com amb tot, aquest nou hàbit ha portat noves molèsties.

El moviment de l’aire cap als ulls amb l’ús de màscara pot afavorir l’evaporació de la llàgrima, promovent la sequedat i la sensació d’irritació ocular. Aquest nou fenomen es coneix com a MADE. A més, el moviment de l’aire cap als ulls també pot produir molèsties i desencadenar gestos com ara tocar-se la cara o fregar-se els ulls, amb la conseqüent potencial transmissió.

Per què es produeix el MADE?

La capa líquida que recobreix la superfície de l’ull, és el que es coneix com a pel·lícula lacrimal. Aquesta té com a funció lubrificar la superfície de l’ull, permetent un pas suau i còmode de la parpella en cada parpelleig. El desequilibri continu en la pel·lícula lacrimal condueix a la malaltia de l’ull sec.

Les màscares facials redueixen significativament la propagació de l’aire des de la boca i el nas. No obstant això, l’aire exhalat encara ha de dispersar-se; quan una màscara no es col·loca totalment enganxada a la pell de la cara, la ruta probable de l’aire és cap amunt. Això provoca un corrent d’aire sobre la superfície de l’ull, creant condicions que afavoreixen i/o acceleren l’evaporació de la pel·lícula lacrimal.

Alguns dels seus símptomes són els ulls adolorits, secs i irritats, també poden “plorar” i envermellir-se.

Consells per solucionar-ho:

 • Usar gotes lubrificants per als ulls i protecció ocular, com ulleres protectores. També l’ús d’ulleres de sol forma part dels bons hàbits per a la salut ocular i, especialment, per combatre de l’ull sec.
 • Fer descansos en l’ús de la mascareta en un lloc segur.
 • Limitar l’estada en ambients amb aires condicionats/calefaccions, ja que aquests també empitjoren els símptomes.
 • Prendre descansos regulars enfront de l’ús de pantalles digitals. Quan estem davant la pantalla reduïm notablement el parpelleig sense adonar-nos-en.
 • Usar lents de contacte pot alterar la pel·lícula lacrimal, la qual cosa podria fer que els usuaris siguin més susceptibles a la MADE. Posar-se les ulleres pot ser d’ajuda.

Els mol·luscs són lesions produïdes a la pell, generalment dels nens, que consisteixen en un petit nòdul de color blanquinós o nacrat amb un mínim orifici central. És una de les infeccions virals més freqüents en la infància i el seu poder de contagi és alt. El mol·lusc contagiós no sol produir cap molèstia, tret que els nòduls s’acompanyin d’altres lesions a la pell com, per exemple, dermatitis.

Com es produeix  el contagi? 

El responsable és el virus del Molluscum contagiosum i el contagi es produeix en entrar en contacte directe amb un altre nen que tingui lesions:

 • A través d’objectes contaminats.
 • Autoinoculació: el propi nen se’ls transmet d’una localització a una altra en tocar les seves pròpies lesions.

Com es diagnostica el mol·lusc contagiós?

Aquestes lesions a la pell són tan freqüents i típiques de la infància que el pediatre en tindrà prou amb una adequada exploració física per saber que es troba davant lesions produïdes per mol·lusc contagiós.

Quin tractament es recomana? 

Hi ha diverses opcions terapèutiques disponibles per al mol·lusc contagiós que dependran de l’experiència del professional sanitari, del nombre de lesions i gravetat de l’afectació o de les preferències dels pares o cuidadors

Els tractaments emprats habitualment consisteixen en l’eliminació mecànica de les lesions mitjançant dues tècniques que es realitzen al centre sanitari:

 • Curetatge: S’utilitza una cureta (bisturí en forma de cullereta). Aquesta tècnica és una mica molesta i la presència de sang pot resultar desagradable per a alguns nens. Si la quantitat de lesions és gran, el metge pot recomanar la utilització d’una crema anestèsica tòpica per minimitzar les molèsties.
 • Crioteràpia: S’aplica un petit cotó xopat amb nitrogen líquid durant 6-10 segons.

El professional mèdic també pot prescriure una fórmula magistral a la farmàcia en format crema a base del medicament cantaridina o alguns medicaments que es poden posar directament sobre la pell, com els que contenen hidròxid de potassi en concentració de 5 o 10% o àcid salicílic al 15%. 

Podem fer alguna cosa per prevenir el contagi?

Per evitar o disminuir el risc de contagi del mol·lusc es recomanen les següents claus de prevenció:

 • Evitar tocar o gratar les lesions.
 • Rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó.
 • Mantenir les ungles sempre curtes i netes.
 • No compartir tovalloles, roba ni altres elements personals.
 • En piscines, pot ser útil cobrir les lesions amb roba resistent a l’aigua, així com no compartir material de natació o d’aigua.

L’estiu ja és aquí i són molts i moltes els qui busquen pal·liar la calor amb banys a platges i piscines. Per això, ens toca recordar la necessitat de tenir especial cura per evitar les molestes otitis i que acaben afectant una de cada tres persones. En aquest post t’expliquem com prevenir l’otitis externa o la també anomenada otitis del banyista.

Més del 80% de les otitis són causades pels bacteris o fongs que es troben en l’aigua de platges i piscines i que es queda retinguda al conducte auditiu. En alguns casos, aquests bacteris es troben a la mateixa oïda, i quan s’uneixen a la humitat i la calor, provoquen l’otitis externa.

Et deixem algunes recomanacions que et poden ajudar a prevenir l’otitis externa a causa dels banys aquest estiu:

Evitar els banys excessivament prolongats (més d’una hora). És preferible fer banys curts (especialment els nens), sortir, assecar-nos bé i posteriorment tornar-nos a banyar, que passar el mateix temps sense sortir de l’aigua.

En sortir de l’aigua eixugar bé les orelles amb una tovallola, de manera suau, però assegurant-nos que queden netes i sense rastre d’humitat.

• Un cotó ens pot ajudar a assecar la zona, però en cap cas utilitzar bastonets de cotó, ja que poden produir l’efecte contrari.

Descartar les piscines amb excés de clor, ho podrem percebre per l’olor o si notem irritació a la pell i els ulls.

Escollir bé on ens banyem, en aigües temperades, ja que les baixes temperatures de l’aigua també augmenten la probabilitat d’infecció, com per exemple a la muntanya, rius o llacs.

Utilitza taps: utilitzar taps per a les orelles quan aquestes estan sanes pot ser contraproduent, però quan hi ha antecedents d’infecció, els taps a mida poden ajudar a reforçar les anteriors mesures de precaució. A la nostra farmàcia t’aconsellarem quins són els que s’adapten millor a les teves necessitats.

Si, així i tot, no has aconseguit evitar contraure otitis, cal que vagis a l’especialista com més aviat millor perquè t’indiqui el tractament adequat i si necessites prendre antibiòtics. Els analgèsics poden alleujar el dolor en un moment puntual, però només el metge ens pot garantir que s’ha curat la infecció i donar-nos la solució més adequada per evitar que tingui conseqüències més greus.

Amb la recomanació de les autoritats sanitàries i del Govern de portar mascareta, s’ha multiplicat exponencialment el seu ús però també els dubtes sobre com portar-les o quines són més efectives que d’altres. Aquestes qüestions ens les feu arribar constantment a la farmàcia i per això volem dedicar el nostre post d’avui en esclarir els diferents tipus de mascaretes que hi ha i per a què són útils cadascuna d’elles.

Mascaretes quirúrgiques i casolanes

Les mascaretes quirúrgiques no són considerades un equip de protecció, ja que no protegeix del contagi però sí que limita la propagació del contagi. És a dir, aquest tipus de mascaretes és ideal per a les persones que ja estan infectades. Portant la mascareta quirúrgica no podràn contagiar ningú.

Les mascaretes fabricades a casa no tenen cap homologació, per tant la seva eficàcia no està testada. No sabem en quines condicions higièniques s’ha fabricat i moltes vegades no coneixem el tipus de material que s’ha emprat.

Mascaretes FFP

Dins de les mascaretes FFP trobem una gran varietat de models que cal conèixer prèviament per saber quina mascareta ens convé en cada cas. Pren nota:

 • FFP 1 sense vàlvula d’exhalació. Aquest tipus de mascaretes compten amb una filtració mínima que ens ajuda a aturar la propagació del contagi en el cas que siguem positius en COVID-19.
 • FFP2 sense vàlvula d’exhalació. És la mascareta més completa, ja que ens serveix per no contagiar-nos i per no contagiar a la resta de persones.
 • FFP2 amb vàlvula d’exhalació. Ens protegeix de contagiar-nos però si som portadors del virus, el podem contagiar a les persones i objectes del nostre voltant.
 • Totes les FFP3 disposen de vàlvula d’exhalació, per tant, protegeixen però no limiten la propagació del contagi.

Mascaretes reutilitzables

De la mateixa manera que és important conèixer la tipologia de les mascaretes, també és important saber si la mascareta que portem és reutilitzable o no. En el cas que sigui reutilitzable, recorda que no ens servirà per sempre.

Cada mascareta té una vida útil que hem de respectar si volem protegir-nos eficaçment contra el coronavirus COVID-19. Com a norma general, les quirúrgiques poden utilitzar-se un màxim de 4 hores i les FFP, 8 hores.

La pandèmia de coronavirus que està afectant a tots els països en l’àmbit mundial, denominada COVID-19, està causant molts problemes de diferent índole. Centrant-nos en l’aspecte sanitari, existeixen certes persones que han de tenir més precaució, si cap, amb el coronavirus tenint en compte que aquest afecta principalment al sistema respiratori. Entre elles, es troben les persones amb malalties pulmonars com asma, EPOC, rinitis al·lèrgica, etcètera.

Si bé l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i científics de tot el món estan tractant d’entendre com actua el COVID-19 en les persones, sí que han advertit que hi ha persones que corren un risc major, com ocorre en els qui pateixen malalties respiratòries. Això no vol dir que es contagiïn més, sinó que si es contagien, els riscos per a la seva salut són més elevats, ja que la via respiratòria és la diana d’aquest virus.

Com diferenciar l’asma de COVID-19

Les crisis d’asma es presenten amb freqüència amb un augment de la tos i dificultat respiratòria i, a vegades, es produeixen per infeccions víriques respiratòries que poden acompanyar febre, símptomes ben recognoscibles de COVID-19. És possible que aquesta infecció sigui una de les comunes habituals com la grip o el refredat comú, no obstant això, és important estar alerta per a aprendre a diferenciar-les d’un possible contagi per l’actual coronavirus.

Si la persona té antecedents de contacte pròxim amb una persona que hagi donat positiu en el contagi de COVID-19 confirmat pel laboratori; o bé ha realitzat algun viatge a les zones afectades, qualsevol de les dues coses entre els catorze dies previs a l’inici dels seus símptomes, s’ha de sospitar d’un possible contagi. Així mateix, si el quadre clínic presenta febre amb malaltia aguda de les vies respiratòries inferiors amb necessitat d’hospitalització i sense un diagnòstic explicatiu alternatiu, s’ha de valorar si hi ha hagut alguna font d’exposició al coronavirus identificada. En cas de no ser així, no hi hauria per què sospitar d’un contagi.

Consells per a persones amb asma

Si les persones que tenen asma diagnosticada contreuen una infecció respiratòria (podria ser el coronavirus), aquesta pot desencadenar els símptomes de l’asma i és possible que alguna crisi, per la qual cosa és important que contacti amb el seu metge i segueixin les seves recomanacions per al control de la seva malaltia. Aquestes recomanacions contemplen, segons la AEPap:

 • Mantenir l’ús dels inhaladors preventius diàriament segons es prescrigui, la qual cosa ajudaria a reduir el risc d’una crisi d’asma causada per qualsevol virus.
 • Que la persona amb asma porti amb si l’inhalador d’alleujament ràpid sempre amb si, per si ha d’utilitzar-ho quan apareguin els símptomes.
 • És primordial que el pacient li demani al seu pneumòleg un pla d’acció personalitzat per a controlar l’asma que l’ajudi a reconèixer i controlar millor els símptomes quan apareguin.

Aquestes precaucions cobren especial rellevància si tenim en compte que gairebé la meitat dels pacients amb asma no tenen controlada la seva malaltia perquè no són adherents al tractament. Des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) asseguren que el problema pot sobrevenir quan no es té controlat l’asma, per això, insisteixen en la necessitat que els pacients segueixin adequadament el seu tractament perquè en cas de contagiar-se amb el coronavirus les conseqüències seran menors.

T’agradaria saber quin és el teu tipus de pell i quin producte o tractament s’adapta millor a les seves necessitats? Des de la neteja, l’exfoliació, la tonificació i, per descomptat, la hidratació són passos que haurien de repetir-se en el nostre ritual d’higiene facial, tant si tens la pell seca, mixta o grasa. Totes les pells necessiten ser cuidades però no totes requereixen el mateix tipus de cura.

 

La prestigiosa marca francesa de productes basats en la naturalesa Caudalie, ofereix una línia per a la cura de la pell que és perfecta per a les persones que gaudeixen de les experiències sensorials a través de les sensacions i les aromes.

 

Podràs gaudir d’un estudi personalitzat per obtenir un diagnòstic adaptat a la teva pell amb totes les garanties. A més a més, et donarem algunes recomanacions perquè tinguis una rutina de bellesa adequada segons al teu tipus de pell i en el moment en el que es troba actualment.

 

L’esdeveniment Caudalie és gratuït i per a poder gaudir-ho, no és necessari que vinguis desmaquillada. T’animes a descobrir què diu la teva pell de la teva salut dermatològica i quin tipus de pell tens? Només així encertaràs amb el millor tractament, sempre aconsellat pels nostres experts sanitaris en bellesa i dermocosmètica facial.

 

Quan serà l’esdeveniment? El pròxim 12 de febrer.

On serà? A Ronda Vilassar, 2. Vilassar de Mar.

Cost? Gratuït.

 

Reserva ja la teva cita gratuïta a través del 648 435 736 o trucant-nos a la farmàcia al 937 500 569. T’esperem! 🙂